pondělí 21. května 2012

Hamburger a jeho historie


Pod pojmem Hamburger si každý bezevšeho představí Ameriku, ale historie Hamburgeru začíná v Evropě.
Historici věří, že první zmínky o hamburgeru přicházejí ze středověku, konkrétně od Tatarů (Mongolských a Tureckých válečníků). Tataři si kvůli lepší stravitelnosti ukládali flákoty masa pod sedadlo na koni, kde při jízdě docházelo k zjemnění. Když přišel čas na pořádný žvanec, maso bylo křehké a dalo se snadno jíst pomocí jedné ruky.



Ruští Tataři si taktéž převzali tento způsob úpravy masa a své steaky nazvali "Tatarský biftek". Ve 14.století Rusové představili tento pokr v Hamburku v Německu. Němci převzali ruský pokrm, poupravili dochucením za pomoci koření a podávali buďto syrový nebo tepelně upravený.
Tento pokrm se stal standartní obživou mezi chudými a byl nazván "Hamburgský steak".

Ke konci 18.století si němečtí emigranti přivezli "Hamburgské steaky" do Spojených Států, kvůli své dlouhodobé trvanlivosti, která byla způsobena kořením, kterým bylo maso ochuceno.

Na začátku 19.století se "Hamburgské masové karbanátky" začali prodávat jako pouliční jídlo ve stánkách. Ale kdo přesně začal podávat maso mezi plátky chleba je do dnes pouze polemizací. První údajným zakladatelem je nejspíše Louis Lassen, který vlastnil pojízdný stánek, ve kterém prodával masové sendviče továrním pracovníkům ve státě Connecticut. Než-li plýtvat drahým masem hovězího, začal maso mlýt a podával ho tepelně upravený mezi dvěmi plátky chleba.

V roce 1904 se reportér ze St. Louis zmínil o novém sendviči zvaném "Hamburger"- masový steak, pečený na plochém grilu do křupava poté vložen mezi chléb s kolečky čerstvé cibule.
V roce 1916 Walter Anderson, kuchař z Kansasu, začal prezentovat bulky (housky), určené pro hamburgrové maso. Těsto bylo tlustčí a nadýchanější než u obyčejného chleba a bylo menšího hranatýho tvaru.
V roce 1921 Anderson spoluzakladatel "White Castle" prodával hamburgery po pěti centech.

V této době na trh začali vstupovat další fast-food restaurace, jako třeba Wimpy v roce 1934, který byl proslaven v kreslených příbězích Pepka Námořníka.

Ve 30-40.letech se začali dělat drive-in přepážky, kde si můžete objednat přímo z auta, kam vám bude objednávka dodána. Hamburgery byly v té době malé a dovolovali řidičům jíst za jízdy.

McDonald´s byl otevřen v roce 1955 a rapidním tempem přemohl konkurenci v podobě "White Castle" nejúspěšnějšího prodejce burgerů ve své době. Úspěchy McDonald´s jsou znát i dnes, kdy firma prodá přes 550 milionů "BigMeků" ročně pouze v Americe !

Dnes se na thu můžeme setkat s hamburgery veškerých tvarů, variací, použitých mas, housek, obloh a přísad.

Z mého pohledu :

Žádné komentáře:

Okomentovat